משנות השבעים של המאה העשרים הולך ומתפתח ענף מחקר בין-תחומי חדש שעיסוקו אושר. מטרתו לחקור את הגורמים לאושר (או להיעדרו) ולפתח דרכים יעילות להעלאת רמת האושר של הפרט. התפתחות זו הגיעה לשיאה בסוף שנות התשעים, כאשר מחקר האושר היה לתחום מוכר ומקובל במדעי החברה. אוניברסיטאות יוקרתיות מציעות קורסים בנושא האושר, סטודנטים לתואר שני ולדוקטורט כותבים עליו תזות ובכינוסים מדעיים דנים בחקר האושר.
גם מי שסבור שמחקר מדעי אינו הדרך הטובה ביותר לטיפול בנושא האושר לא יוכל להתעלם מהתובנות והמסקנות של מחקרי האושר המודרניים. בספרו "הדרך אל האושר" מצביע פרופסור יורם קירש על סקר ענק, שבו השתתפו 150 אלף איש מ-140 מדינות. תוצאות הסקר מוכיחות שאנשים הם אופטימיים בבסיסם. כמעט 90% חושבים שבעוד חמש שנים חייהם יהיו טובים יותר.
בסקר השנתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל נכללת מפעם לפעם השאלה: "עד כמה את/ה מרוצה מחייך?". על פי סקרים שנערכו היו 83% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מרוצים או מרוצים מאוד מחייהם. ועוד נתון המספק חומר למחשבה: נמצא כי שיעור שבעי הרצון בקרב החרדים היה 97%!
ממצאים אלה מעלים שתי שאלות עקרוניות. ראשית, מדוע התחדש ומתפתח שטח מדעי זה דווקא בתקופה האחרונה, הרי סביר להניח שהאושר היה משאת נפשם של בני האדם מאז ומעולם? שנית, מדוע החרדים כה מאושרים?! מי שמכיר יהודים חרדים תושבי הארץ מקרוב יודע היטב שהאוכלוסייה החרדית איננה נהנית ממשכורות גבוהות יותר או מרמת חיים מי יודע מה, בלשון המעטה.
התשובות לשתי השאלות כנראה תלויות זו בזו. האושר כזכות לגיטימית של בני האדם אכן לא היה ברור כל כך עד לא מזמן. משטרי העבר הטוטליטאריים לא ראו את אזרחיהם כבעלי זכויות. כל נושא זכויות-אדם התחדש לא מזמן במושגי זמן היסטוריים, משום ההכרה והעיסוק המודרניים בזכות לאושר שואבים בעצם את כוחם מן העתיד:
זמנו של העולם מתחלק על פי חז"ל באופן מובהק לשני חלקים: "היום לעשותם ומחר לקבל שכרם". 'היום' הוא סך כל הזמן בו אנו עסוקים (בין אם אנו מודעים לכך ובין אם לאו) בהכנת העולם לגילוי השם בתוכו. עבודה קשה, ועל פניה – לא תמיד מתגמלת. "מחר" הוא העידן שיתחיל מרגע מהפך הגאולה, שאז נקבל את השכר העצום על אלפי שנות יגיעה, ועוד הרבה יותר. מי שמאמין בעתיד הצפוי ומחובר אליו – מאושר יותר.
הרבי מליובאוויטש אומר שוב ושוב כי האמונה בגאולה והשתדלות לזרז אותה מקנה כבר עתה את האפשרות "לתחילת קבלת השכר".