רַבִּי חֲנִינָא בֶּן דּוֹסָא אוֹמֵר .. כָּל שֶׁמַּעֲשָׂיו מְרֻבִּין מֵחָכְמָתוֹ, חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. וְכָל שֶׁחָכְמָתוֹ מְרֻבָּה מִמַּעֲשָׂיו, אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. (אבות פרק ג’, י)
פעמים רבות אנשים שואלים אותי: מה ההבדל בין מאמן אישי לבין פסיכולוג? מתי צריך ללכת לפסיכולוג ומתי למאמן אישי?
זו שאלה נהדרת שצצה בעיקר בעשור אחרון, מאז שעולם האימון האישי הפך ל’טרנד’ ואנשים רבים נוהרים אליו.
אם אפשר לעשות ’בידול גס’ בין עולם האימון לעולם הפסיכולוגיה, אפשר למצות זאת כך: עולם הפסיכולוגיה נובר יותר במניעים של האדם מהעבר: מדוע הוא עושה מה שהוא עושה, מדוע הוא פועל כפי שהוא פועל. הפסיכולוג יחד עם המטופל בודק את שנות ילדותו ונערותו של אדם ומנסה לזהות את שורשי התהליכים שעל פיהם הוא פועל כעת. טיפול מעין זה יכול לקחת שבועות, חודשים ואפילו שנים. האימון האישי עוסק יותר בעתיד: לאן אתה רוצה להגיע? מה ההישגים שהיית רוצה להשיג? והדרכים שבהן יש לפסוע בדרך אל המטרה.
עולם הפסיכולוגיה עוסק יותר בנפש, בעוד עולם האימון האישי שם את המיקוד על העשיה האקטיבית (שמשפיעה על הנפש).
כוחה של עשיה הוא עצום. גם אדם שחווה תדמית עצמית נמוכה או ביטחון עצמי ירוד – על ידי עשיה הוא יכול להגיע להצלחות (קטנות או גדולות) שירימו את התדמית העצמית הנמוכה שלו. זאת ועוד: על ידי עשיה אדם רוכש ניסיון ממנו הוא לומד ומתעצם בהבנה ובידע שלו; שכן אין תחליף לניסיון חיים הנובע מתוך עשיה.
לא פעם אני פוגש אנשים חכמים ופקחים שבקושי ’גומרים את החודש’. הם מתוסכלים ולא מבינים איך? למה? הרי הם כה חכמים… אז נכון שהחכם מכל אדם כבר קבע "לא לחכמים לחם וגם לא לנבונים עושר", אבל אין זו גזירה שאי אפשר לדלג עליה. מסתבר שלא מספיקה החכמה והתבונה – צריך גם לעשות ולפעול. אין תחליף לעשיה אקטיבית בשטח; אין תחליף לעשיה שיוצרת תנופה, ניסיון, הבנה והתעצמות.
לא מעט אילי-הון היו כאלה שלא יכלו לשבת שעה שלמה בכתה, ונזרקו שוב ושוב על ידי המורים אל מחוץ לכתה. הראש שלהם פשוט לא קלט. את ההון שלהם הם עשו על ידי חוש בעסקים וניסיון אקטיבי שאירע בשטח.
העשיה – זה המקום שמצמיח.
מנחם זיגלבוים, מאמן אישי להצלחה ולמצוינות. eimunmz@gmail.com ובפייסבוק