משנתו החברתית של הרבי
הרבי הביע עמדה בנושאים אקטואליים שונים והביע את דעתו על כל תחום שמעסיק את היהודי בן זמננו. דעותיו מתאפיינות מצד אחד במקוריות, ומצד שני הן מבוססות תמיד על אדני התורה וההלכה. הרבי לא חשש אף פעם לבטא את דעותיו, גם אם הן חרגו מהמוסכמות הרווחות. הוא גם לא נרתע מלהביע דעות לא מקובלות, אם האמין שמחובתו לומר את האמת בנושא זה.
בעד המחקר המדעי
הרבי לא ראה שום סתירה, עקרונית או מעשית, בין האמונה לבין המחקר המדעי. מבחינה מסויימת אף סבר, שמחקר אובייקטיבי חושף את האחדות שבבריאה ומקרב אותנו לאמונה בבורא עולם. לעיתונאי שלמה נקדימון אמר פעם: "כל גילוי חדש בתחום המדע מערער את קודמו ומדגיש את זמניותן של התיאוריות המדעיות מול יציבותה של תורת משה".
נגד פרישה לגמלאות
הרבי התנגד בתקיפות לנוהג שמאלצים אנשים לפרוש לגמלאות בגיל מסויים. נוהג זה יוצר אצל אנשים קשישים תחושה שאין עוד צורך בהם ומנוון אותם מוראלית ופיזית. הרבי עודד קשישים להמשיך בעבודה ולהוסיף לתרום לחברה, וקבע במוסדותיו נורמה שאין מפטרים אנשים רק בשל גילם.
טכנולוגיה לשירות התורה
הרבי, לא זו בלבד שלא ראה שום מניעה להשתמש בהישגי הטכנולוגיה, הוא אף ראה בכך אידאל. לפי תפיסתו, כל דבר שקיים בעולם נועד לשרת את ערכי האמת, הטוב והקודש ולהפיץ את האמונה. חסידות חב"ד הייתה חלוצה ברתימת הווידאו, המחשב, שידורי הלוויין ואמצעי תקשורת מתקדמים להפצת ערכי היהדות.
עם זאת ברור כי הרבי לא התיר, בשום אופן, שימוש בטכנולוגיית התקשורת, לסוגיה, ככל שהדבר כרוך באיסורים הלכתיים, כגון "ביטול תורה", "לשון הרע" האיסורים "לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם", האיסור לגבר לשמוע שירת אשה, ועוד ועוד.
אין ספק כי מאחורי טכנולוגיית התקשורת אורבות סכנות קשות, מהן גם סכנות בתחום המוסר והצניעות.
לפיכך, השימוש בטכנולוגיות התקשורות חייב להיעשות בצורה מושכלת וזהירה. מן הטעם הזה מתנזרים יהודים רבים, בוודאי חסידי חב"ד, מהכנסת טלוויזיה לבתיהם, שכן תכניות רבות מאד עומדות בסתירה לאיסורים האמורים.
יהודים כאור לגויים
הרבי סבור שהגיעה העת להפיץ גם בקרב לא-יהודים את המסרים האוניברסליים של היהדות. הפצתם של מסרים אלה – שהעם היהודי נצטווה להנחילם לכל האנושות – הוגבלה בעבר בשל רדיפות הגויים. עתה בשל העולם לקבל רעיונות אלה, בלי לעורר התנגדות. הרבי יזם פעילות – שנעשתה בעיקר בארה"ב – להחדרת הצורך בקיום 'שבע מצוות בני-נח'. נשיאי ארה"ב נענו ליוזמה ויצאו בקריאה לאזרחי המדינה לשמור ולקיים מצוות אלה, שהן אבן-יסוד לחברה אנושית מתוקנת.
משנתו המדינית של הרבי
הרבי מליובאוויטש לא התערב בפוליטיקה, אך ביחד עם זאת הביע עמדה בנושאים אקטואליים שונים ובהם גם בתחום המדיני. הרבי עמד בקשרים הדוקים עם כל צדדי המפה הפוליטית בישראל. פוליטיקאים מימין ומשמאל באו לבקרו, והוא קיבל את כולם באהבה. יעץ, עודד, חיזק ואיחל לכולם רק טוב. עמדותיו לא הושפעו אפוא משיקולים זרים וממניעים פוליטיים, חלילה. דעותיו התאפיינו מצד אחד במקוריות, ומצד שני הן מבוססות תמיד על אדני התורה וההלכה.
הרבי לא חשש אף פעם לבטא את דעותיו, גם אם הן חרגו מהמוסכמות הרווחות. הוא גם לא נרתע מלהביע דעות לא מקובלות, אם האמין שמחובתו לומר את האמת בנושא זה.
אתה קורא היום את הדברים שאמר הרבי מליובאוויטש, במשך עשרות שנים, ואתה נדהם. ברור לך עכשיו, שמבטו על הנושאים המדיניים היוו מבט טהור וצרוף שלא הושפע מתהפוכות פוליטיות בישראל ובעולם. הרבי הביט על נושאים אלה בעיניים היסטוריות מחד ומתוך תודעה מוצקת של זכויות העם היהודי, כזכויות קבועות שאינן ניתנות לערעור כתוצאה מתהפוכות פוליטיות כאלה או אחרות.
עדיין לא מאוחר להקשיב, להתעשת ולעלות על דרך המלך. דרך המוליכה לחיים בטוחים ולשלום מציאותי.
קרא עוד בנושא: הבסיס לזכותנו על הארץ
משנתו הבטחונית של הרבי
הרבי מליובאוויטש לא התערב בפוליטיקה. הוא עמד בקשרים הדוקים עם כל צדדי המפה הפוליטית בישראל. פוליטיקאים מימין ומשמאל באו לבקרו, והוא קיבל את כולם באהבה. יעץ, עודד, חיזק ואיחל לכולם רק טוב. עמדותיו לא הושפעו אפוא משיקולים זרים וממניעים פוליטיים, חלילה. הוא דיבר מתוך כאב אמיתי ומתוך דאגה גדולה לשלום העם והארץ.
אתה קורא היום את הדברים שאמר הרבי מליובאוויטש במשך עשרות שנים, ואתה נדהם. ברור לך עכשיו, שהוא ראה בבירור את האסון שאנו ממיטים על עצמנו במו-ידינו. הוא עשה הכול כדי להזהיר ולהתריע. זעק, התחנן, דיבר אל ההיגיון, פנה אל הרגש. לצערנו, לא שמעו לו. הפוליטיקאים שלנו חשבו תמיד שהם חכמים יותר. כמו בימי הנביאים.
עדיין לא מאוחר להקשיב, להתעשת ולעלות על דרך המלך. דרך המוליכה לחיים בטוחים ולשלום מציאותי (גם אם בלא טקסים וחגיגות-ראווה).
התוכן באדיבות:
צעירי אגודת חב"ד
© כל הזכויות שמורות