בית חב"ד זכרון יעקב

העלייה 21, זכרון יעקב

זמני תפילות

א׳ - ו׳: שחרית: 08:30 | מנחה וערבית: בזמן
שבת: שחרית: 09:15

רבי ברוך כבעל עגלה

תשעת הימים שלפני תשעה באב המזכירים את חורבן בית המקדש. העיקו כענן כבר על חצרו של רבי ברוך. שבדרך כלל היתה שרויה באוירה של שמחה פנימית. גם יוסלה. אחד החסידים הצעירים ביותר. שהיה עליז תמיד. ניסה הפעם לגרש מעל שפתיו את הניגונים העליזים. אותם הוא היה מזמזמם. שעה שהיה לומד רכון על ספר. לפעמים היה משמיע זמזום כהיסח הדעת. עד שחבריו הזהירוהו לאמר : 'יוסלה יוסלה. כבר שכחת מה שרבינו אמר. שאין שירה ושמחה. עד שיעברו תשעת הימים…

בימים עצובים אלה של אבל על אובדן בית המקדש. לא היה רבי ברוך מוכן לראות איש מחסידיו ושמועה אמרה. כי הוא יצא לערוך "גלות". כרי להרגיש את טעמה האמיתי של הגלות המרה. שאבותינו הרגישו אחרי החורבן. כאשר נלקחו בהמוניהם לרומי. ונמכרו לעבדים. לאחר מכן הוא היה מופיע בפתח חדרו ערב תשעה באב. מוכן ומזומן לקרוא את מגילת איכה.

 גם הפעם נעלם רבי ברוך מאז תחילת תשעת הימים ואיש מחסיריו לא ראה אותו. האמת היא. כי גם אם היו רואים אותו. לא היו מזהים אותו. יען כי הוא התחפש בבגדיו של בעל עגלה. והיה נוהג בעגלה וסוסים ברחבי המדינה. הוא לעולם לא התחפש אותו הדבר פעמיים, כדי להבטיח. שאיש לא יזהה אותו. הפעם הוא העדיף את ההסוואה של בעל עגלה. משום שחש חולשה ברגליו.

 בהיותו עומד ליד העגלה שלו, כבעל עגלה לכל דבר, נגש אליו אציל פולני ושכר אותו לנסיעה. לעיר שהיתה במרחק של כ70- ק"מ ממקום מגוריו של רבי ברוך. בעל העגלה המסווה עשה חשבון. כי הזמן יספיק לו בדיוק להגיע לשם ולחזור לפני תשעה באב, כשלרשותו עומד יום נוסף, למקרה של עיכובים כלשהם.

רבי ברוך יצא לדרך, כשלצידו האציל הפולני, הוא נסע בדרכים המאובקות. מתעלם בשקט מהערותיו העוקצניות של הנוסע שלו. נאנח עמוקות למראה המאמצים הגדולים, שהסוסים הזקנים עשו, כדי לסחוב את העגלה וסובל בשקט את קפיצותיה של העגלה, כאשר הגלגלים עלו על אבן. או שקעו בבוץ. הם בילו שני לילות בפונדקים שלצידי הדרך. מובן מאליו, שלרבי ברוך "בעל העגלה" לא היה חדר כמו לאציל לשכב בו. אלא הוא נאלץ לישון על הקש באורווה. ליד הסוס שלו. הוא התעורר מוקדם והניח תפילין, מיד כאשר נראו קרני השמש הראשונות. בצורה כזו הוא היה מסוגל לצאת לדרך מוקדם בבוקר.

 שום דבר מיוחד לא קרה בררכם אל העיר, זולת הקשיים ואי-הנוחות. שהם בדרך כלל מנת חלקו של כל בעל עגלה. אולם בלילה הראשון בדרכם חזרה. השתכר האציל בפונדק שבו התאכסנו. ולפני ששכב לישון מטפט באזני רבים על העסק הטוב שעשה בעיר. כרגיל במקרים כאלה היו נוכחים במקום אנשים. שרק חיכו להזדמנות כזו. והיו "מוכנים" לטפל בנוסע עשיר ו"לשחרר. אותו מהכסף אשר בכיסו. למחרת בבוקר. כאשר רבי ברוך קם והעיר גם את הנוסע שלו. הוא נאלץ להלביש אותו במו ידיו ולשאת אותו אל העגלה. משום שהלה עדיין היה שיכור כלוט.

 מיד אחרי שעזבו את הפונדק. היה עליהם לעבור ביער עבות. שנפש חיה לא היתה בו באותה שעה. ככל שהעין ראתה. לא היו לא עגלה ולא אנשים. כי השמש רק החלה לזרוח. לפתע. מבלי שידע מה קורה. זרק מישהו שק על ראשו של רבי ברוך. כאשר חזרה אליו הכרתו. מצא את עצמו רבי כרוך קשור אל עץ וממולו האציל, היה קשור אף הוא אל עץ, אולם נראה היה, כי ההוא עדיין מחוסר הכרה. אלמלא החבל שהחזיק אותו אל העץ. היה נופל על האדמה. התברר. כי השורדים שהתנפלו עליהם. הריקו את כיסיהם וגם הסוס והעגלה נעלמו כלא היו. רבי ברוך הבחין בדשא בתפילין שלו. אשר לשודדים לא היה כנראה חפץ בהם וכן בסידור הקטן שלו. אשר בלעדיו הוא לא היה עושה צעד. ליבו התמלא שמחה בראותו את התפילין והסידור והוא הודה לשם. שהציל אותו ממוות.

אולם הצרות החלו רק לאחר מכן. ע"י תנועות בכל גופו הצליח רבי ברוך לרופף במקצת את אחיזת החבל וכך הצליח להשתחרר ולאחר מכן לשחרר גם את האציל. הוא הרים את התפילין שלו. נישק אותם ושם אותם בשקית הכפולה ששימשה לו לנסיעות.

 אשר לאציל. הצליח רבי ברוך לפתוח את קישורי החבלים שלו. אולם הלה לא פתח את עיניו, ושכב על הארמה כאילו אין בו רוח חיים. רק פעולה חלשה של דופק העידה על כך. שהאיש לא שבק חיים.

רבי ברוך יכול היה בקלות לעזוב את האיש. שוכב באשר הוא שוכב. ולהגיע בעצמו למקום ישוב. אולם דבר כזה לא עלה על דעתו כלל. הוא הסתובב קצת. כרי לחפש מים ולרחוץ אח פניו של האציל במטרה לעוררו לחיים. לאחר שעות אחדות התחיל האציל להתעורר מעילפונו. כאשר התעורר סוך סוף. שאל את רבי ברוך בתדהמה : .מה קרה ? מה הענינים ? מדוע אנחנו יושבים כאן. במקום לשבת בעגלה ולנסוע הביתה ?

 בקול שקט. כשהוא מחקה את בעל העגלה הצייתן והנבער. סיפר לו רבי ברוך את מה שקרה להם. כאשר הזכיר את העובדה שהם נשדדו. קפץ האציל כנשוך נחש וצעק : "כספי , היכן כספי. עשרת אלפים הרובלים שהיו בכיסי ?- הוא צעק ויילל ונראה היה כאילו שהוא יוצא מדעתו מרוב צער על אובדן הכסף. עבר זמן מה עד שרבי ברוך הצליח להרגיע אותו איכשהו והאציל ישב על האדמה ונעץ את מבטו בנקודה מסויימת. כאילו ביקש למצוא את כספו האבוד שם. אחרי זמן מה הוא הגניב מבטים חשדניים לעבר רבי ברוך. אולם הלה לא הבחין בזה כלל. כי היה שקוע בתפילה.

האם אתה מספיק חזק עכשו. כדי שתוכל ללכת אתי ?" – שאל רבי ברוך את האציל. כאשר גמר להתפלל – "ייתכן שאין אנחנו רחוקים מהפונדק ונוכל לחזור לשם ברגל. או לפחות נוכל להגיע לכביש. או ליישוב כלשהו".

הם החלו ללכת לאט לאט. אולם לא הרחיקו עד ששמעו קולות שבאו מקבוצה של ציידים שעברה במקום. לשמחתו של האציל לא היה גבול. כאשר גילה בין הציידים כמה מידידיו. מיד הוא סיפר להם את מה שקרה ומיד הוסיף. כי הוא חושד בבעל העגלה. שהוא שיתף פעולה עם השודדים. שאלמלא כן כיצד יכלו הם לדעת. שאני נושא עמי סכום כסף כה גדול? – שאל האציל.

הבה נירה בו , " – הציע אחד הציידים. אולם ראש הקבוצה. אציל קשיש. סבר אחרת. הוא הציע. לקשור את בעל העגלה אל עץ ולחכות. "אם הוא באמת אחד מהשודדים. הרי שיבואו חבריו לעזור לו. ואם לא – שה' יעזור לו".

"אכן יעזור לי ה'" – חשב רבי ברוך בלב. לאחר שקבוצת הציידים עזבה אותו לנפשו. הלילה ירד וביער לא היתה נפש חיה. חוץ ממנו. רק הירח האיר קלושות מבעד לעצי היער העבותים.

כנראה שעכשיו חצות הלילה – אמר לעצמו רבי ברוך, כאשר הירח היה בדיוק מעל לראשו ובדמעות חמות. שנגרו על לחיו. הוא החל לאמר "תיקון חצות". לזכר חורבן בית המקדש. דבר שהיה רגיל לאמרו כל לילה. ואכן מעולם לא הרגיש כל כך עמוקות את הצער העמוק של הגלות. כמו בשעה זו של צער ויסורים. כאילו כל היער הדהד עתה את קולו. כאשר אמר את פרקי התהילים. מעומק ליבו הנשבר. ומוזר, ככל שהמשיך באמירת התיקון. עם כל מילה נוספת. שבה התקווה וקנתה שביתה בליבו. היה זה כאילו כל עצי היער הצטרפו למקהלה אחת גדולה של מקוננים על חורבן בית המקדש וכאילו הירח והכוכבים מלמעלה מנסים לרמוז לו. שהנה הנה קרובה הישועה לבוא.

 "הי אתה שם. חכה רגע ," – הקול הנמוך. שהפסיק את תפילתו של רכי כרוך. היה של האציל הזקן. ראש קבוצת הציירים. שהתנגד קודם לכן שירו בו. רבי ברוך הביט לכיוון שממנו בא הקול וראה את האיש מתקרב אליו. כשהוא מלווה קבוצת אנשים. "רציתי לראות מה קרה לך. איכשהו לא האמנתי שאתה זה היית מי ששדד את ידידינו הטיפש. בינתיים הם תפשו את השודדים בפונדק, שבו ביליתם את הלילה הקודם והם סיפרו לנו. שהידיד שלנו פיטפט על הסכום הגדול שהוא נושא עמו, בהיותו שתוי. לכן חזרתי הנה. כדי לעזור לך

מעומק לבו הודה רבי ברוך לה' על הישועה שבאה כהרף עין. האציל הזקן נתן לו סוס ובלווית אחד המשרתים שלו שלח אותו הביתה. היה זה מאוחר בלילה. כאשר רבי ברוך הגיע ומצא את חסידיו יושבים ומצפים לו. הם כבר כמעט שהשלימו עם הרעיון. שהוא לא יבוא והנה שמעו קול פרסות סוסים ונכנס רבו ברון.. כשלידו משרתו של האציל. באותו לילה אמרו רבי ברוך וחסידיו את מגילת איכה והקינות של תשעה באב. מתוך כוונות עמוקות. כפי שלא עשו זאת מעולם קורם לכן.

בשבת שלאחר תשעה כאב. שבת "נחמו". התוועד רבי ברוך עם חסידת ואמר להם : "עד מהרה ישלח לנו ה' את משיח צדקנו. שישחרר אותנו מהגלות. וככל שהלילה חשוך יותר. כך יאיר השחר באור יקרות".

מערכת האתר

השאירו תגובה